Home Kulturna događanja Pohod u Dalmaciju 1806. - Izvještaj generala Molitora
PDF Ispis E-mail

Pohod u Dalmaciju 1806. - Izvještaj generala Molitora

29. travnja 2009. predavanje - Ante Curać

Do dragocijenih dokumenata koji govore iz prve ruke o opasnosti koja se je početkom 1806. godine nadvila nad Dalmaciju i Dubrovnik, došao je gospodin Ante Kapor iz Korčule pregledavajući arhivu Zaklade Napoléon u Parizu. S njegovim dopuštenjem gospodin Ante Curać je dokumente preveo i pripremio za objavljivanje u Hrvatskoj.

Nad Dalmaciju je bila nadvijena opasnost od Ruske okupacije, a nad Dubrovnik još i prijetnja Crnogoraca, koje Molitor naziva “barbarskim plemenom“ (peuplade barbare, u orig.). Tko zna što bi bilo od tih krajeva da Molitor nije spriječio njihove opsade i natjerao u bijeg Rusko brodovlje i Crnogorce. Napoléon je za ovaj poduhvat nagradio generala Molitora ordenom Legije časti.

Predavanje je održano 29. travnja 2009. u velikoj dvorani Centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku. Organizatori su Francuska alijansa Dubrovnik i Centar za mediteranske studije u Dubrovniku.

Copyright © 2014 Francuska alijansa Dubrovnik - Alliance Française Dubrovnik. Sva prava pridržana.